Țara din Europa care reintroduce serviciul militar obligatoriu

de: Anca Lupescu
06 09. 2022

Președintele unei țări europene a declarat marți că susține un plan de reintroducere a recrutării naționale pentru bărbați, iar pentru femei pe bază de voluntariat.

Reintroducerea serviciului militar obligatoriu, luat în calcul de o țară european

Instrucția militară ar putea fi reintrodusă anul viitor, după o pauză de peste 15 ani.

Președintele Letoniei, Egils Levits, care este comandantul militar suprem al Letoniei – membră NATO care se învecinează cu Rusia – a declarat într-un interviu acordat postului de televiziune leton TV3 că este în favoarea ideii lansate săptămâna trecută de ministrul apărării din țara baltică de a crea un serviciu militar obligatoriu de 11 luni pentru bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani, de la începutul anului 2023.

„Avem forțe armate foarte, foarte bune, de nivel înalt, forțe armate profesioniste – se poate spune că una dintre cele mai bune din NATO”, a declarat Levits la TV3. Obligația, a spus el, este necesară pentru că nu există suficienți rezerviști cu pregătire militară în această națiune de 1,9 milioane de locuitori.

Letonia a abolit serviciul militar obligator în 2007, trecând la un serviciu militar complet profesionist. Levits a declarat că cea mai mare limitare a actualei armate profesioniste a țării este dimensiunea redusă a acesteia.

„Noua situație geopolitică … necesită un număr mai mare de oameni care, dacă este necesar, pot participa la apărarea țării lor și care nu sunt soldați profesioniști și sunt rezerviști”, a spus Levits, referindu-se la invazia Rusiei din 24 februarie în Ucraina.

„Și femeile ar trebui să fie pregătite să își apere țara”

El a adăugat că „și femeile ar trebui să fie pregătite să își apere țara”, dar s-a abținut să spună dacă recrutarea femeilor ar trebui să devină obligatorie. De asemenea, Levits a îndemnat oficialii și politicienii să găsească modalități de a-i determina pe letonii care trăiesc în străinătate să participe la apărarea țării lor natale.

Conform planului inițial, neconfirmat, al ministerului leton al apărării, aproximativ 1.000 de recruți ar urma să fie recrutați anual în cadrul unor încorporări de două ori pe an. Modelul de recrutare ar urma să fie introdus treptat pe parcursul unei perioade de cinci ani, începând de anul viitor.

Vecinul baltic al Letoniei, Lituania, vecinul baltic al Letoniei, a abolit conscripția obligatorie în 2008, dar a restabilit-o în 2016 ca răspuns la agresiunea Rusiei asupra Ucrainei. Estonia, cel mai nordic dintre cele trei state baltice, a menținut conscripția, susținută de Liga Estoniană de Apărare, creată după independența din 1991.